Vinbärskvass
Mispeln mognar i november. När frukterna lossnar lätt från grenen är det dags att skörda. Lägg dem sedan inomhus för att eftermogna, ungefär en vecka tills de är mjuka. I det här receptet används lite socker vilket gör att hållbarheten inte är så lång, men den här marmeladen blir så god att den gärna äts upp direkt.
Vinbärskvass
Ingredienser
- 2 dl Röda vinbär
- 5 dl vatten
- 2 msk honung (opastöriserad)
Gör så här:
- Skölj vinbären
- Häll rumstempererat vatten i en glasburk med gummiring och bygellås (det kan bli tryck i burken så det är bra om lite kolsyra kan pysa ut).
- Häll honungen i burken och skaka runt så att honungen löser sig i vattnet.
- Lägg i vinbären och mosa dem lite.
- Låt burken stå i rumstemperatur i 2-3 dygn.
- Sila drycken och häll i en PET-flaska och skruva på korken (det kan bli tryck i flaskan så därför används plastflaska). Låt flaskan stå i rumstemperatur 1-2 dygn då kolsyra bildas.
- Ställ flaskan i kylskåp när den är klar. Håller ca 2 veckor.