Marmelad på körsbärskornell & Food Fest Gothenburg

Tillsammans med Flavorhood Club anordnade Färjenäs skogsträdgård ett event med guidning och smakprovning under Food Fest Gothenburg i helgen. Besökarna fick en guidning i skogsträdgården och chans att ställa frågor och diskutera, för att därefter bjudas på mat gjord på lokala svenska råvaror och grödor från skogsträdgården. Efterrätten bestod av en marmelad gjord på körsbärskornell serverad på digestivekex och toppad med pistagenötter. Det var många som uppskattade marmeladen och därför tänkte vi dela med oss av receptet här. Enjoy!

Marmelad / gelé på kärsbärskornell

600g körsbärskornell
950g vatten (lägg till mer vid behov)
400g socker
60ml citronsaft
5g pektin

1. Sjud bären i vatten under 30-40 minuter. Täck med lock hela tiden för att vattennivån inte ska bli för låg. Häll i mer vatten om det skulle behövas

2. När bären har blivit mjuka häller du dem i ett finmaskigt durkslag för att bli av med kärnorna. Använd en sked eller liknande för att få igenom fruktköttet genom de små hålen på durkslaget. 

3. Häll tillbaka fruktköttet i kastrullen och släng kärnorna.

4. Lägg till socker och citronsaft. Sjud tills du märker att blandningen inte är lika rinning. Häll i pektinet mot slutet och sjud i 5 minuter till eller tills marmeladen fått den konsistens du önskar. Häll upp i glasburkar. Förvara i kylskåpet eller konservera i ett vattenbad för längre hållbarhet i rumstemperatur.

Receptet kommer från practicalselfreliance.com men vi har tweakat det lite genom att utesluta kardemumman och lägga till 5g pektin för att få en fastare konsistens.

Just nu håller körsbärskornellen på att mogna i skogsträdgården, så vi får se om det kommer några fler spännande recept med de framöver. Tipsa oss gärna om du har något roligt recept med körsbärskornell eller andra roliga skogsträdgårdsgrödor!

 

Digestivekex med marmelad på körsbärskornell toppad med pistagenötter. Foto: Flavorhood club