Humleblomster med Gråärtor, Svartrot och Kantareller

Receptet är för 20 personer som mingelmat. Kombinera stekta humleblomsterblad och blommor med krispiga gråärtor, svartrot och kardborrerotchips, samt nypon och kantareller för en smakrik och minnesvärd upplevelse.

Humleblomster med rostade gråärtor

Ingredienser

  • 5dl humleblomsterblad
  • 2dl humleblomsterblommor
  • 3dl gråärtor
  • 1dl kallpressad rapsolja
  • Salt

Gör så här:

  • Blötlägg gråärtorna dagen innan i rikligt med vatten.
  • Häll bort blöttläggningsvattnet och hacka gråärtorna till ett fint crunch. Stek i rikligt i kallpressad rapsolja. Lägg gärna det färdigstekta ärtcrunchet på ett hushållspapper och salta.
  • Stek snabbt humleblomsterbaladen i lite olja. Salta och strö sedan på ärtchrunch och humleblomsterblommor.

Svartrot och kardborrerot

Ingredienser

  • 400g svartrot och kardborrerot
  • 1dl rapsolja naturell
  • Salt

Gör så här:

  • Tvätta rötterna.
  • Skiva rötterna tunt med hjälp av en potatisskalare.
  • Lägg strimlorna i kallt vatten.
  • Stek strimlorna i oljan så det blir som chips. Lägg på hushållspapper och salta.

Nypon och kantareller

Ingredienser

  • 800g kantareller
  • 2dl färska nypon
  • En go näve timjan
  • Kallpressad rapsolja att steka i

Gör så här:

  • Rensa kantarellerna och skär i mindre bita.
  • Dela och rensa nyponen från fröna. Skär sedan skalen i mindre bitar.
  • Stek kantareller med timjan och lägg i nyponskalen när svampen nästan är klar.