Äppelcidervinäger
Vilket överflöd! Vad gör man med så många 🍎 🍏!?! Mosa, torka, sylt, saft… ofta har vi bra idéer och recept, men vad gör du med alla äppleskruttarna som blir över? Spara äppleskruttarna nästa gång du gör en paj och gör egen äppelcidervinäger av dem!
Äppelcidervinäger
Ingredienser
- 5 deciliter vatten
- 2-3 matskedar socker
- 450 gram äppelskruttar
Gör så här:
- 🍎 Lös upp sockret i vattnet
- 🍎 Lägg äppleskruttarna i en skål och häll på sockerlösningen. Äpplena ska vara täckta med sockerlösning, men oro dig inte om de flyter lite.
- 🍎 Täck skålen med en kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur en vecka. Rör runt med en slev en gång om dagen men gärna mer.
- 🍎 Efter en vecka ska vätskan fått en mörkare färg och det är dags att sila bort frukten.
- 🍎 Behåll vätskan i rumstemperatur ytterligare 2- 5 veckor. Fortsätt blanda runt i den varje dag och täck bara skålen med en kökshandduk, bakterierna behöver syre. Den kommer lukta svagt av alkohol för att sedan gå över till en sur och äppeldoftande vinäger.
- 🍎 Efter ungefär en månad eller när du tycker att vinägern smakar bra kan du tappa upp den på väl rengjorda flaskor med kork.