Perenn grönkål

Vad är egentligen perenn grönkål och hur använder man det? Här går vi igenom det mest grundläggande kring vad perenngrönkål är, hur du odlar det och våra tips till att använda det i matlagning.

I Färjenäs Skogsträdgård odlar vi något som kallas perenn grönkål. Namnet perenn grönkål är lite luddigt då det finns många olika fleråriga kålsorter, andra som exempelvis mer liknar broccoli, och av de som påminner om just grönkål finns det dessutom flera olika sorter. Två exempel på fleråriga kålsorter som påminner om grönkål är Daubenton (Brassica oleracea var. ramosa) och Helgoländer Wildkohl (Brassica oleracea ssp. oleracea). Den perenna grönkålen vi odlar i Färjenäs är en genetisk blandning av perenna grönkålssorter. Det vill säga att vi inte odlar en namnsort av en specifik kål. Detta beror på att vi sått våra plantor från frö. Om du vill föröka en perenn grönkål och få samma sort behöver du ta sticklingar direkt från plantan.

Till skillnad från den ’vanliga’ tvååriga grönkålen lägger den perenna grönkålen mer av sin energi ner i rötterna i stället för blommor så att den har tillräckligt med energi över på våren för att komma i gång igen. Detta är antagligen därför den inte odlas lika mycket nu som förr, då den inte producerar i närheten lika mycket fröer som en tvåårig grönkål och därför inte är lika lämplig för fröförsäljning. Därför tycker vi det är jätteroligt att perenna grönsaker över lag har fått ett uppsving de senaste åren. Med perenna grönsaker slipper man förkultivera plantorna och plantera ut de år efter år. Det innebär mindre jobb för oss som odlar och mindre störning i jorden. Win win! Med det sagt kan perenn grönkål förstås drabbas av alla sjukdomar och skadedjur som vanliga kålsorter drabbas av. Här hanterar folk sina odlingar lite olika. Har du ganska få plantor kan du försöka skydda de med nät eller vara ute ofta och titta till de. Odlare med större populationer av flerårig kål brukar främst skörda på våren och så långt de kan in på sommaren innan skadedjuren blivit för många. Sedan igen på sensommaren när det eventuellt kommer ny tillväxt på plantorna.

De perenna grönkålen vi sått till Färjenäs Skogsträdgård har vuxit till sig över 1m! Källa: Färjenäs Skogsträdgård

Om du vill odla perenn grönkål kan det vara bra att känna till att fröna behöver stratifieras innan något kan gro. Med stratifiering innebär att fröna utsätts för en köldperiod på 0-5 grader, lite som de hade gjort om de legat ute under vintern. Ett enkelt sätt att stratifiera fröna på är att blanda de med lite fuktig jord eller sand och lägga blandningen i en öppen påsa i kylskåpet (eller annan kall plats). Det går också bra att så fröna när det fortfarande är kallt ute, på hösten eller tidig vår. Trots sina perenna egenskaper är det vanligt att den fleråriga grönkålen lever i ca 5-8 år. Om man vill fortsätta odla den är det därför bra att dra i gång nya sådder eller sticklingar efter några år. För tips på hur du gör sticklingar av perenn grönkål och hur du kan tänka kring urval av plantor vid förökning kan vi tipsa om den här video: Perennial vegetable profile: Perennial Kale – Flerårig grønkål.

Sist men inte minst kommer ju frågan kring hur man använder den perenna grönkålen i maten. Kort sagt kan du använda den precis som den vanliga grönkålen du köper i affären eller odlar själv. Men olika plantor kan smaka lite olika och generellt är nyare skott godare att ha råa i exempelvis sallader är äldre. Vi tipsar om att ha den i sallader, pajer, smoothies, grytor, pastarätter, grönkålschips… egentligen det mesta!

 

 

Källor:

Perenn kål – Skogsträdgårdsbloggen (xn--stjrnsund-x2a.nu)

Daubenton Kale – The Backyard Larder

How To Grow Kale, Including Perennial Kale – Bite Sized Gardening

How to make your seeds germinate | MYRRHIS (permakulturhaven.dk)