Fermenterade blad till te
Fermenterade hallonblad. Detta kan också göras med
andra blad, t.ex. svarta vinbär- och björnbärsblad.
Vinbärskvass
Du behöver:
- Blad från hallon, vinbär eller rallaros
- en glasburk
Gör så här:
- Samla hallonblad, för att fylla en liten burk på 120ml krävs ca 100g färska blad. Ta blad i mellanstorlek, inte de grövsta och inte de mest späda.
- Banka bladen tills de börja se lite fuktiga ut. Det
fungerar bra att pressa bladen till en klump och mosa dem i en mortel. Rulla sedan de lätt fuktiga bladen till små cigarrer och packa dem så gott det går i burken, lämna max en centimeter fritt under locket. - Hallonbladen ska nu jäsa fem till sju dagar. Burken
skall gärna stå ute i solen under dagen och tas in på natten, är det mulet eller regnigt skall burken stå varmt inomhus istället. Öppna och pys burken vid behov, det kommer inte byggas upp mycket kolsyra som i surkål. - När bladen känns ordentligt aromatiska, rulla ut
dem och låt torka i örttork eller lägg dem på bakplåts- papper. Torkas de på papper skall bladen vändas då och då. Förvara i en papperspåse. - För att tillaga teet häll på kokhett vatten och låt dra i 3min, sila sedan bort bladen. Mums!